Фестиваль героїв дивовижної країни Літературії

2017-12-11

/Files/images/20171208_142152.jpg

У сучасному світі, світі науково-технічного прогресу, новітніх технологій і великого потоку інформації, не вщухає, а набирає нового звучання дискусія між «фізиками» та «ліриками». Перші стоять на позиціях зневажливого ставлення до художньої літератури, а другі, всупереч усьому, захищають значимість словесного мистецтва, яке вдосконалює людину, формує її мислення, збагачує життєвий досвід, долучає до надбань світової культури. Тому й серед шкільних навчальних предметів література, як українська, так і зарубіжна, посідає особливе місце, бо є скарбницею духовних надбань людства. Вона розвиває творчу особистість, формує мораль і свідомість, естетичні смаки. Видатний німецький поет Ф. Шиллер писав: «Література – це храм, куди можна ввійти з чистою совістю і благородними намірами». Так, вона допомагає не заблукати людству на шляхах до Краси і Любові, не зупинятись у пошуках Істини, бути настирливими в утвердженні свого місця в житті, не схибити, не стати на шлях ворожнечі та зла. Літературні твори вчать відрізняти добро від зла, виховують потребу жити красиво і змістовно, учитися на помилках персонажів, а не на власних, розвивають мислення. Тому на базі Воронковецької ЗОШ I-III ст. працює літературний гурток Центру дитячої творчості Старокостянтинівської районної ради.

Підсумком роботи гуртка в I семестрі став фестиваль героїв дивовижної країни Літературії, на якому всі запрошені мали змогу познайомитись із добрими, щирими, кмітливими, мужніми, бешкетливими, вередливими і закоханими героями творів різних письменників світу.

8 грудня у святково прибрану залу школи завітали персонажі творів: Фея казок (Сологуб Ю.), Добра Фея (Квок І.), Полліанна (Семенова М.), Червона Шапочка (Савчук М.), Попелюшка (Борбуцька О.), Аліса (Семенова М.), Том (Левчук М.) і Гек (Янковський В.), Мальвіна (Карданець Ю.), Лисиця Аліса (Король І.), Кіт (Степанюк С.), Ассоль (Квок І.), Пеппі Довгапанчоха (Король І.), Снігова королева (Сологуб Ю.), Маленька розбійниця (Степанюк С.), Герда (Карданець Ю.), Кай (Янковський В.). Діти, одягнувши шати літературних персонажів, майстерно зіграли свої ролі, зуміли щиро перевтілитись у героя, пройнятись його переживаннями, настроєм.

Вразили присутніх любовні сцени із класичних творів, які зворушливо зіграли старшокласники. Зачарували всіх присутніх вередлива Оксана (Вишнева Б.) і відданий коханій Вакула (Мартинюк О.), щирі в своїх почуттях і чисті в помислах юні Ромео (Рублюк О.) та Джульєтта (Супурко Д.), правдивий Жульєн Сорель (Янковський О.) та глибоко закохана, чарівна пані де Реналь (Нараєвська А.), а також мрійлива і романтична Тетяна Ларіна (Васіна С.) з нянею (Романюк А.). Проникливо прозвучала інтимна поезія, яку прочитали Волошин Д. з Янковською Д. і Янковський О. з Нараєвскою А.

Музичне оформлення створило певну атмосферу, допомогло уявити ту чи іншу епоху. Пожвавили свято танці, пісні, вікторини і загадки, а також дарунки від Червоної Шапочки, Пеппі Довгої панчохи.

/Files/images/IMG_2610.JPG

Глядачі вкотре переконались, що світ літератури – дійсно дивовижний, безмежний, не має кордонів і мурів. Він відкриває великі таємниці казкових героїв, знайомить із відважними мандрівниками, шляхетними лицарями, щиро закоханими. Ведучі (Рублюк О. і Супурко Д.) на завершення фестивалю звернулись до гостей: «Тож читаймо книжки, розмірковуймо над кожною їх сторінкою, і це допоможе нам уникнути зла, розуміти чарівність усього доброго і прекрасного, любити усе благородне, стати кращими, добрішими.»

Сподіваємось, що фестиваль переконав «фізиків» і впевнив нашого сучасника у важливості спілкування не лише з комп’ютером та телефоном, а й із «живою» книгою, а також у значимості літератури.

Навроцька Л.М., керівник літературного гуртка ЦДТ,
учитель зарубіжної літератури Воронковецької ЗОШ I-III ступенів

Кiлькiсть переглядiв: 283