Чемпіонат "IQ-Поділля"

2017-11-23

/Files/images/IQ.jpg

І ось знову в стінах Великочернятинської школи людно та гамірно. В спортивній залі йдуть останні приготування, а у тих, хто завітав до школи – хвилювання. Саме такою атмосферою просочений Міжшкільний чемпіонат серед учнівської молоді «IQ-Поділля», який 23 листопада зібрав команди Самчиківської ЗОШ І-ІІІ ступенів, Стецьківського НВК, Губчанського НВК та Пеньківського НВК позмагатися у вправності розуму, інтелекту та прихильності фортуни. Крім команд учасників на Чемпіонат завітали почесні гості: голова Старокостянтинівської РДА Фесун Сергій Никанорович, під патронатом якого проходять ці ігри, Борикін Олег Георгійович, заступник голови РДА, заслужений працівник освіти України, директор Хмельницького обласного центру науково-технічної творчості учнівської молоді Гончарук Григорій Макарович, завідувач науково-методичним центром виховної роботи і позашкільної освіти Хмельницького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти Гіджелінський Ігор Казимирович, начальник відділу освіти молоді та спорту Старокостянтинівської РДА Чернега Сергій Анатолійович, начальник економічного відділу Старокостянтинівської районної державної адміністрації Макєєва Оксана Олегівна; головний спеціаліст сектору надзвичайних ситуацій Старокостянтинівської РДА Бурлака Мая Сергіївна, голова Великочернятинської сільської ради, Дзюм Оксана Іванівна, головний спеціаліст відділу освіти молоді та спорту Грінченко Олег Валерійович, директор ЦДТ Старокостянтинівської районної ради Сапчук Наталія Василівна та директор районного центру культури імені Володимира Ножки, член Всеукраїнської національної музичної спілки,Олег Круторогий.

Неочікуваною для всіх учасників Чемпіонату була присутність Хмельницького телебачення.

Після слів режисера телебачення «Зйомка» нарешті звучать фанфари і до зали виходять ведучі Чемпіонату. Під бурхливі оплески вболівальників та гостей вони запрошують команди зайняти свої місця у залі. Настала мить першого конкурсу «Брейн-ринг». Жеребкування, яке визначає першу пару команд. Звучить гонг, в залі тиша. Команди за столами в очікуванні першого питання, а рука капітана в напружені на кнопці, після натискання якої його команда матиме право на відповідь. Всього одна хвилина на роздуми. Обговорення під пильним наглядом відеокамер та шерифів Чемпіонату, які слідкують за підказками із залу. Таймер відбиває останні секунди. Капітан тисне кнопку, передає мікрофон тому, хто відповідатиме. Погляди команди направлені на ведучих в очікувані правильної відповіді. І ось перший бал в арсенал команди. Вболівальники підтримують команду оплесками та гучними вигуками. Знову гонг. Наступне питання, наступна пара команд… Гра набирала обертів, затягуючи в свою атмосферу всіх присутніх.

Наступний конкурс «Інтуіція» пропонував командам запитання із різної сфери знань: історії, географії, літератури, біології та галузі точних наук. Питання приховані за квадратиками з номерами. Учасниками команди по черзі називають номер та обирають своє питання.

/Files/images/20171123_115041.jpg

Наступний конкурс – «Домашнє завдання», темою якого було «Українська революція початку 1917 року в персоналіях». Цей конкурс був присвячений святкуванню 100-річчя Української революції. Для кожної пари команд на екрані демонструвався портрет діяча, який вони протягом 10 секунд мали відгадати та назвати цю особу.

Уболівальники та глядачі підтримують героїв інтелект-шоу. Поки журі підводить підсумки першої половини Чемпіонату усіх присутніх вітає піснею неодноразова переможниця пісенних конкурсів Вероніка Решетіліна.

Далі команди очікує найцікавіший етап ігор «Квест». Це динамічний конкурс, який складається із п’яти етапів:

«Веселий Роджер», який імітує піратський корабель. Учаснику з кожної команди потрібно залізти по сітці до реї, дістати підказку і спуститися з нею до низу;

«Шотландський розбишака». Представники з команди по черзі забивають м’яч у лузу. Підказка на терезах піднімається. Після забивання трьох мячів, учасник дістає підказку зі скриньки;

«11 друзів Оушена». У конкурсі приймає участь два учасника. Один учасник за допомогою вудочки дістає ключ і відмикає замок на решітці. Другий учасник тим часом отримує завдання, яке підкаже йому номер шухляди в якій знаходиться підказка. Після того як решітка відкриється, цей учасник заходить всередину і відкриває шухляду. Якщо він помилився спрацьовує сигналізація і цей учасник заарештовується;

«Вокзал-привид». Учасник з команди переодягнений у мушкетера з рогатки збиває фігурки привидів на вокзалі. Після того як будуть збиті три привида, він проходить до входу у вокзал і зі скриньки дістає підказку;

«Старий маяк». Дія відбувається поза межами спортивного залу у кімнаті на 2 поверсі. Учасник кожної команди серед розкиданих старих речей та безлічі ключів шукає необхідний ключ до замка. Підбирає ключ. Після того як знайде потрібний відмикає замок і з ящика дістає свою підказку. За всіма подіями в кімнаті глядачі спостерігають у спортзалі через камеру спостереження. Зображення виводиться на екран.

/Files/images/20171123_133838.jpgКвест виявився справжнім випробуванням для команд. Не всі змогли здолати завдання і тому були заарештовані шерифами Чемпіонату. Вони не змогли взяти слово-підказку, яке допоможе їм відповісти на фінальне питання, та принести додаткові бали своїй команді. До того ж заарештовані учасники також не приймають участі в обговоренні останнього питання.

ІІ відбірковий тур Чемпіонату «IQ-Поділля» сезону 2017 був напружений та тривалий. Команди тримали свої позиції, не даючи супротивникам вирватися уперед. Тому і не дивно, що після усіх конкурсів три команди набрали однакову кількість балів. Але переможець має бути один. Тому результат гри мали вирішити додаткові питання та рада мудріших. І з цим завданням впоралася команда Стецьківського НВК, виборовши право змагатися у фіналі Чемпіонату «IQ-Поділля» за кубок 2017 року.

Кiлькiсть переглядiв: 249