Театралізований вечір "Хелловін" або "Велесова ніч"

2017-11-03

/Files/images/shptko/hellou/3.jpeg

Хелловін – свято англомовних країн, яке з кожним роком набуває все більшої популярності в Україні

В Україні вже багато років відзначають іноземне свято Хелловін з 31 жовтня на 1 листопада. За легендою у цю ніч душі всіх померлих приходять на землю та блукають вулицями. Дехто ставиться до його святкування вкрай негативно, зазначаючи що це "чуже", запозичене свято. Проте запозичена лише назва, адже в українців раніше був свій Хелловін. Існував він за часів вірування у рідних богів і звався Велесова ніч (на честь одного з язичницьких божеств). Святкувалась Велесова ніч так само з 31 жовтня на 1 листопада, коли душі усіх померлих спускалися на землю.


Хто такий Велес?

Велес – це дохристиянський, язичницький бог. Його вважали богом мистецтва, музики, поезії, краси, таланту, щастя та любові. Він покровитель усіх творчих людей, волхвів, віщунів та ясновидців. А також опікун усього живого. Вважали, що саме він відповідальний за розквіт людської душі. Також, Велеса вважали покровителем худоби. Вірили, що саме він навчив людей співіснувати з природою: обробляти землю, вирощувати зерно, пасти худобу та брати молоко. Він вчив не вбивати тварину, а вчитись доглядати за нею, дбати про неї і за це брати у неї зістрижене хутро чи молоко. Згідно з віруванням Велес, перш за все, – бог достатку. Тож наші предки шанували його так само сильно, як і Перуна, та ставились з повагою до традицій на Велесову ніч.


3 листопада театральна студія «Маленька перерва» провела театралізований вечір «Хелловін» на базі Великочернятинської ЗОШ І-ІІІ ступенів. На вечір були запрошені учні з Пашковецького НВК та Малочернятинської ЗОШ. В оформленій залі панувала атмосфера містики. Переодягнені герої розповідали про походження свята та його традиції. А потім проходили цікаві, веселі та дотепні конкурси, в ході яких мала визначитися пара, яка здобуде звання королеви та короля вечора. Саме вони мали розпочати святкову дискотеку. Усі учасники дійства були переодягнені у героїв, їхні розфарбовані обличчя доповнювали обраний образ. Розваги та святковий настрій поєднувалися з дружньою атмосферою. Учні з різних шкіл влаштовували спільні фотосесії, обмінювалися радісними позитивними емоціями та разом відпочивали під запальну музику дискотеки.

Кiлькiсть переглядiв: 235