День захисника України, День українського козацтва, Покрова Пресвятої Богородиці в Григорівській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів

2017-10-13

/Files/images/22523614_1477039859000110_109348131_n.jpg

/Files/images/22500931_1477039989000097_1537174575_n.jpg14 жовтня українці святкують одразу три свята. Перше – Свято Покрови Божої Матері, друге – День українського козацтва, третє свято, дуже молоде – День захисника України.

14 жовтня православні християни святкують день Покрови Пресвятої Богородиці. У народі говорять: «Покрова накриває траву листям, землю снігом, воду – льодом, а дівчат – шлюбним вінцем». Це свято вважається одним із найбільш шанованих свят в Україні. Не виникає навіть суперечок між православними українцями й різновірами. Вони хоч і вкладають у це свято зовсім різний зміст, але ставляться до нього дуже шанобливо.

Зі святом Покрови співпадає святкування Дня українського козацтва. З давніх-давен Божа Матір вважалася покровителькою всього українського козацтва. А на Січі запорозькі козаки збудували церкву на честь Покрова Богородиці з її іконою. І, до речі, саме у цей день, козаки збирали Велику раду, на котрій обирали гетьмана й визначалися із подальшими військовими планами. Козаки настільки глибоко й щиро шанували образ Покрови Божої Матері, вірили у її силу й урочисто святкували цей день, що у народі закріпилася й друга назва свята – Козацька Покрова.

Певно, не знайдеться в Україні людини, яка б не знала про козаків. Про них складено безліч творів, написано книжок і знято фільмів. Про козацький рід співається й у нашому державному гімні. Образ сміливого парубка, котрий захищає честь та волю нашого народу, міцно закарбувався у пам’яті поколінь. Тож, козак в українській культурі – звитяжний воїн, озброєний захисник Вітчизни, що боронить віру, гідність та звичаї усього нашого народу.

Регулярні напади на українські землі кримських татар й турків, примушували українців боронити свої території. Якби наші предки не вигадали якогось дієвого способу оборони, цілком ймовірно, що український народ стерли б із лиця землі. Тож такою силою й стали козаки, які захищали не лише Україну, а й Польщу, Молдову, Угорщину й Австрію від загарбників. Козацтво ширилося й розросталося, а постійна небезпека та ймовірність раптових військових дій дуже загартувала й без того міцних воїнів.

/Files/images/22471602_1477040669000029_671920725_n.jpgОтже, знаймо, що перший потужний спалах відродження власної державності припав на Козацьку добу. Друга спроба вибороти незалежність українського народу й держави здійснювалася у тяжкі 1917 – 1920 роки.

Третя – уже в наш час – під час розпаду радянської імперії, коли прокинувся волелюбний інтерес до власної історії й генетичної пам'яті.

Четверта хвиля цього інтересу, – напевно, сьогоднішня. Адже, з 2015 року 14 жовтня є державним святом і вихідним днем – Днем захисника України.

2014 року українське суспільство відреагувало на російське збройне вторгнення, внаслідок чого підсилилися європейські та антирадянські тенденції декомунізації.

Ці три свята святкують по усій Україні. Напередодні учнівський і педагогічний колективи Григорівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів також відсвяткувала День захисника України, Покрови Пресвятої Богородиці та День українського козацтва. В урочистостях взяли участь учні та шкільне самоврядування. Згадали і воїнів, і козаків, і свято Покрови . Співали пісні, розповідали вірші. Також відбулася посвята першокласників та другокласників у «Козачата». Театралізована сценка висвітлила козацькі традиції . Отаман, кошовий, козаки завітали на свято.

Наші козаки та козачата показали, що Покрова Пресвятої Богородиці, ще з козацьких часів, була святковим днем захисників Вітчизни.

Кiлькiсть переглядiв: 224